Kalljästa frukostfrallor

Har nu kommit fram till ett basrecept för hur jag bakar med minimalt arbete och disk.

Jag väger alla ingredienser direkt i bunken.

På kvällen:

Imgredienser:
25 gram färsk jäst (blå)
500 gram kallt vatten
2 msk olja, Raps eller oliv.
1 msk honung eller brödsirap
600 gram Vetemjöl special ( överkurs är att byta ut ca 100 gram mot Grahamsmjöl, Dinkelmjöl eller Rågsikt tex.)
15 gram salt

Gör så här: Rör ut jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop en kladdig deg (den ska vara rätt lös och klibbig).

Du behöver inte arbeta degen så hårt, långjäsningen skapar de glutentrådar du vill ha
Strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp över natten (8-12 timmars jäsning)

På morgonen:

Ta fram den jästa degen. Slå på ugnen på 250 grader.

Slå upp degen på mjölat bord, hantera den försiktigt, knåda så lite som möjligt. Fördela i 12-14 frukostfrallor (75-100 gram tycker jag är lagom) på bakplåtspapper.

Låt vila 20-30 minuter på plåten medans ugnen blir jämnvarm. Ställ en oöm form eller långpanna i botten av ugnen. Häll i 2-3 deciliter vatten i formen i botten på ugnen samtidigt som du ställer in bröden( för ångbildning.) Sänk värmen till 225 grader när bröden går in.

Grädda 20-22 minuter mitt i ugnen, öppna ugnsluckan 2-3 gånger under gräddningen och släpp ut ånga (för hårdare skorpa på bröden)

Detta är mitt grundrecept, har börjat experimentera med olika mjölsorter, Byta ut ca 100 gram Vetemjöl mot något annat ger karaktär på brödet.

Olika topping ger också god smak. Flingsalt, pumpakärnor eller sesamfrön innan gräddning är jättegott.