Kebab med röd och vit sås

Hittade ett recept på att göra egen kebab som jag genast var tvungen att testa, ändrade lite i kryddningen så här kommer min variant. Den föll isär lite men smakade mycket bra. Och den vita såsen, smaksatt med Fanta, var verkligen suverän! Börja med att göra den vita såsen, den vinner på att stå till sig lite. Det här kommer jag att göra igen!

 

Kebaben

1 kg nötfärs
500 gram fläskfärs
3 msk potatismjöl
Spiskummin
Lökpulver
Oxfond
Salt
Peppar

Gör så här:
Jag stekte en liten provbit för att smaka mig fram till rätt kryddning.
Forma smeten till en rulle ca 8 cm diameter
Packa in i dubbelt aluminiumfolie till en hård rulle
Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
Lägg rullen på en ugnsplåt
Stek i 3 timmar i 100 grader
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
Ställ kallt i kylen

Till servering:

Skär remsor med en osthyvel eller skiva tunt med en kniv, min gick inte så bra att skiva med osthyvel.
Värm på kebaben i stekpanna på medelvärme med lite olja, låt bitarna få lite färg.
Om du tycker om lite styrka i maten gör du denna lilla röda sås och häller över medans du värmer i stekpannan.

Röd sås (Stark)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar
Skaka ihop ingredienserna till den röda såsen.
Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min.
Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Vit Kebabsås
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl Fanta
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & peppar

Gör så här.

Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.